Sorting
Source
Katalog księgozbioru
(4)
Form of Work
Książki
(4)
Poradniki i przewodniki
(3)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Status
available
(4)
Branch
Wypożyczalnia dla dorosłych
(4)
Author
Dronka-Skrzypczak Joanna
(2)
Bartnicka Anna (nauki medyczne)
(1)
Drews-Raczewska Katarzyna
(1)
Dzieniszewski Jan (1934- )
(1)
Gałęcka Mirosława
(1)
Jarosz Mirosław
(1)
Wieczorek-Chełmińska Zofia
(1)
Łukaszewicz Zuzanna (dietetyk)
(1)
Year
2010 - 2019
(4)
Time Period of Creation
2001-
(2)
Language
Polish
(4)
Demographic Group
Literatura polska
(1)
Subject
Choroby autoimmunologiczne
(2)
Dietetyka
(2)
Zdrowe odżywianie
(2)
Dieta bezglutenowa
(1)
Dieta bezmleczna
(1)
Dieta lecznicza
(1)
Dwunastnica
(1)
Flora bakteryjna jelit
(1)
Nowotwór
(1)
Żołądek
(1)
Genre/Form
Poradnik
(2)
Książka kucharska
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(2)
Kulinaria
(1)
4 results Filter
Book
In basket
Choroby autoimmunologiczne to takie, w których w wyniku różnych czynników środowiskowych, stresu czy nieprawidłowego stylu życia dochodzi do zaburzeń układu odpornościowego. Organizm zaczyna rozpoznawać własne komórki jako obce i je niszczyć. Skala problemu jest poważna i dotyczy coraz większej liczby osób. Do chorób tych zalicza się m.in.: wrzodziejące zapalenie jelita grubego, stwardnienie rozsiane, chorobę Gravesa-Basedowa, chorobę Hashimoto, cukrzycę insulinozależną, reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń rumieniowaty układowy, sarkoidozę, bielactwo. Jeśli stwierdzono u Ciebie lub u Twoich bliskich chorobę autoimmunologiczną, koniecznie przeczytaj tę książkę. Niezależnie od tego, czy diagnoza padła niedawno, czy chorujesz od lat, z pewnością zastanawiasz się, co mogłoby ci pomóc, i szukasz metod, które zminimalizują skutki choroby oraz wesprą farmakoterapię. Dużo się mówi o różnych dietach, ale często informacje są sprzeczne. Naturalne jest więc, że masz wiele pytań: Czy jakakolwiek dieta ma sens? Czy istnieje taka, która jest najbardziej właściwa dla danej choroby? Jak możemy wpływać na zdrowie jelit? Co wprowadzić do diety, żeby była zbilansowana i urozmaicona, a co z niej wyeliminować? Krótko mówiąc, co jeść, by czuć się lepiej? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedź w tej publikacji. Ten praktyczny poradnik przeprowadzi cię przez cały proces wdrażania zmian w codziennym menu, pokazując nie tylko wynikające z tego korzyści, lecz także problemy, pułapki i wszelkie trudności, z którymi wiąże się wprowadzanie diety eliminacyjnej. Pomocne okażą się z pewnością tabele zamienników, praktyczne wskazówki i przepisy na pyszne potrawy, które z łatwością przygotujesz w domu.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla dorosłych
There are copies available to loan: sygn. 61 (1 egz.)
Book
In basket
Jeśli sięgasz po "Dietę w chorobach autoimmunologicznych. Przepisy", zapewne już wiesz, że należy wyeliminować ze swojego jadłospisu pewne składniki, takie jak gluten, mleko, jajka czy ulubione warzywa i owoce. Z "Diety w chorobach autoimmunologicznych. Co jeść, by czuć się lepiej?" dowidziałeś się, dlaczego tak ważna dla Twojego zdrowia jest indywidualizacja odżywiania i jakie pociąga za sobą korzyści. Zadajesz sobie teraz zapewne pytania: Czy naprawdę potrzebna jest aż taka rewolucja żywieniowa, by czuć się lepiej? Czy będę już na diecie do końca życia? A co z poranną kawą z mlekiem? Największą trudnością przy wdrożeniu diety eliminacyjnej nie jest samo wykluczenie produktów, ale poznanie tych, które staną się podstawą nowego codziennego jadłospisu. Rotacja produktów i stosowanie zamienników pomoże urozmaicić dietę, a przede wszystkim wyciszyć układ immunologiczny, zapobiegając powstawaniu nowych alergii.
Książka zawiera bazę przepisów, które pokazują niemal nieograniczone możliwości codziennego komponowania zdrowych i zbilansowanych posiłków opierających się na podstawowych, łatwo dostępnych składnikach. Dzięki zamieszczonym przepisom zobaczysz, że stosując dietę eliminacyjną, możesz wyczarować cuda zarówno na śniadanie, obiad, kolację, przekąski, jak i na romantyczną kolację we dwoje, świąteczny obiad dla rodziny, desery oraz wiele innych okazji.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla dorosłych
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Book
In basket
Choroby żołądka i dwunastnicy : porady lekarzy i dietetyków / Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski. - Wydanie 1 - 6 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, copyright 2019. - 130 stron : ilustracje ; 21 cm.
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca)
Autorzy omawiają objawy, diagnozowanie oraz leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, a także refluksu żołądkowo-przełykowego i niestrawności czynnościowej. Udzielają praktycznych wskazówek dotyczących żywienia i stylu życia. Stosowanie się do nich może złagodzić dolegliwości towarzyszące omawianym w poradniku chorobom. Cennym uzupełnieniem są przykładowe jadłospisy ułożone dla chorych. Odbiorcy: czytelnicy bez przygotowania medycznego
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla dorosłych
There are copies available to loan: sygn. 61 (1 egz.)
Book
In basket
Żywienie w chorobach nowotworowych / Zofia Wieczorek-Chełmińska. - Wydanie I - 4 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2015. - 231 stron : ilustracje ; 15x21 cm.
Sposób, w jaki się odżywiamy, ma ogromny wpływ na nasz organizm. Dotyczy to także układu odpornościowego. Nieprawidłowo dobrane składniki odżywcze, nieodpowiedni sposób przyrządzania potraw lub zbyt bogata w tłuszcze dieta - powodują osłabienie naszej naturalnej odporności. Autorka podaje podstawowe zasady przygotowywania racjonalnych posiłków, uwzględniając potrzeby osób, które zmagają się z chorobami nowotworowymi. Główną część książki stanowią przepisy na potrawy, które wspomagają układ odpornościowy.
Cz. 1: Zapotrzebowanie energetyczne; Cz. 2: Składniki pokarmowe; 1. Składniki mineralne; 2. Równowaga kwasowo-zasadowa 3. Woda; Cz. 3: Zasady zdrowego żywienia; 4. Zasady racjonalnego żywienia według Instytutu Żywności i Żywienia; Cz. 4: Produkty spożywcze źródłem składników pokarmowych; 5. Produkty zbożowe; 6. Nasiona roślin strączkowych; 7. Mleko; 7. Ziemniaki; 8. Warzywa i owoce; 9. Tłuszcze; 10. Mięso zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i jego przetwory; 11. Jaja; 12. Cukier i słodycze; Cz. 5: Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw; 13. Miary gospodarcze; 14. Naczynia kuchenne; 15. Konserwowanie i przechowywanie żywności; 16. Sposoby przyrządzania potraw; 17. Przyprawy ziołowe, warzywa przyprawowe i przyprawy korzenne, przyjazne w profilaktyce i leczeniu chorób nowotworowych; Cz. 6: Żywienie a choroby nowotworowe; 18. Dieta profilaktyczna i wspomagająca podstawowe metody leczenia; 19. Diety wspomagające chemioterapię i radioterapię; 20. Dieta w chemioterapii; 21. Dieta w radioterapii; Cz. 7: Napoje; Cz. 8: Chleb domowy; Cz. 9: Dodatki do pieczywa; Cz. 10: Zupy; Cz.11: Dodatki do zup; Cz. 12: Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb; Cz. 13: Potrawy z niewielką ilością mięsa i ryb; Cz. 14: Potrawy jarskie; Cz. 15: Potrawy z warzyw i ziemniaków; Cz. 16: Sosy; Cz. 17: Desery. [JK]
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla dorosłych
There are copies available to loan: sygn. 61 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again